Hvad er en Bitcoin blockchain?

Da hver blok i Bitcoin netværket indeholder en reference til den foregående blok danner alle blokkene en kæde, altså en blokkæde eller “blockchain”. Der er også et firma, der har taget dette udtryk og brugt det som deres navn “Blockchain“, men det skal på det kraftigste understreges at det er to vidt forskellige ting og at firmaet Blockchain ingen kontrol eller ejerskab har over Bitcoin.

Hvis der på samme tid kommer to blokke, der begge har det påkrævede antal nuller, vil der være en midlertidig konflikt. Denne konflikt afgøres ved at netværket vælger den længste blokkæde som den officielle.

Blokkæden udgør Bitcoins database og indeholder alle transaktioner. Den fylder for tiden kun et sted mellem 10 og 20 GB. Dog anbefaler Dansk Bitcoinforening, at man til personligt brug, benytter en såkaldt “light client” som “Electrum”, fordi man så ikke selv skal have alt denne data på sin computer.
Der arbejdes i Bitcoin fællesskabet på måder til at komprimere denne data, slette ubrugte data og dele data ud på flere computere således at der er mindre spild i sytemet. Der er altså bred enighed om at pladsmangel ikke vil blive et problem for Bitcoin.

De første bitcoins er blevet givet til de klienter, hvis blok blev den officielle blok. Det var på denne måde folk blev motiveret til at støtte Bitcoin helt i begyndelsen selvom bitcoins dengang intet var værd. Denne Bitcoin blok belønning bliver halveret hver 4. år og er således nu kun 25 bitcoins. Det betyder at halvdelen af alle bitcoins er blevet skabt og at der til sidst ikke vil komme flere. Blokbelønningen udbetales sammen med transaktionsgebyrerne og i fremtiden vil der kun være gebyrer til de klienter der finder en blok. Til den tid vil der findes 20.999.999,[99..] bitcoins.

Fordi alle klienterne er programmeret på samme måde kan man ikke lave en blok og sige man vil have en større belønning – den ville blive afvist af alle de andre klienter.

Der kan derfor være en debat om en bitcoins pris, men har man først f.eks. 21.000 bitcoin kan man være helt sikker på at man ejer 1% af alle bitcoins. Dette er modsat obligationer og normale pengesedler, hvor der kan udstedes nye og værdien derfor udhules over tid.