Hvad er en Bitcoin blok?

Hvis alle Bitcoin klienter bare gemte de beskeder, de modtog ville der efter et stykke tid komme konflikter. Dette kunne ske, hvis f.eks. en klient modtog en transaktion til en adresse “A” og en anden klient modtog en transaktion af samme midler til en adresse “B”. Kun en af disse transaktioner kan blive officiel, men hvilken?

Til at løse dette problem bruger Bitcoin systemet “Blokke”; alle data samles i blokke eller pakker og så gøres en blok ad gangen officiel.

Hvis en blok indeholder invalide data som for eksempel en transaktion af midler, der allerede er brugt i en tidligere blok så vil alle klienterne afvise blokken så den ikke bliver officiel.

Alle klienter kan lave en ny blok med de uofficielle transaktioner og sende den ud til netværket, men kun en blok bliver officiel ca. hver 10. minut. For at kunne lave en valid blok skal ens klient altså gemme al data i Bitcoin netværket og inkludere det i blokke. Dette arbejde bliver belønnet med transaktionsgebyrer – gebyrene fra alle transaktioner i en blok gives til den klient, der lavede blokken.

Bitcoin sikrer at en blok ikke kan ændres af de andre klienter, der videresender den, ved hjælp af en “fingeraftryks-algoritme”. Med en sådan algoritme kan man få et fingeraftryk for en fil således at hvis filen ændres bare en lillesmule, så vil det digitale fingeraftryk blive ændret. Disse fingeraftryk kan ikke forfalskes på nogen måde.

For at forhindre forvirring omkring, hvilken blok der kommer efter hvilken har hver blok en reference til den foregående bloks digitale fingeraftryk.

For at netværket kan finde ud hvilken klients blok, der skal være den officielle blok indeholder en blok også et numerisk datafelt der ikke bruges til noget – et tælle-felt eller på engelsk “nonce”. Dette felt tælles op indtil blokkens digitale fingeraftryk begynder med en masse nuller. Dette betyder at en klient skal ændre tælle-feltet og tjekke det resulterende fingeraftryk mange millioner gange. Når blokkens fingeraftryk begynder med nok nuller kan klienten gøre blokken offentlig og fordi det tager så lang tid sker kommer der kun en officiel blok ca. hver 10. minut. Man kan ikke snyde denne process og hvis man køber en kraftigere computer så vil Bitcoin netværket kræve flere nuller således at det alligevel igen tager 10 minutter. Denne mekanisme gør at klienterne nemt kan blive enige om, hvilken blok der er den officielle.

Pga. dette “kapløb” er Bitcoin netværket i skrivende stund verdens kraftigste supecomputer – faktisk kraftigere end alle de andre i top 500 for supercomputere lagt sammen.