Bitcoin mining – sådan miner du Bitcoins

Minedrift er en proces med at tilføje transaktions optegnelser til Bitcoin offentlige hovedbog. Denne hovedbog af transaktioner kaldes også for en blokkæde (blockchain), som er en kæde af blokke. Blokkæden tjener til at bekræfte transaktioner til resten af netværket for at have fundet sted. Bitcoin bruger blokkæden til at skelne gyldige Bitcoin transaktioner fra forsøg på at lave ugyldige transaktioner.

Minedrift er bevidst designet til at være meget ressourcekrævende og vanskelig, således at antallet af blokke fundet af minearbejderne er stabil over tid. De enkelte blokke skal indeholde et bevis for et stykke arbejde, som betragtes som gyldig. Dette bevis for arbejdet bliver så verificeret af andre Bitcoin knudepunkter, hver gang de modtager en blok.

Historie

Bitcoin offentlige hovedbog ”blokkæden” blev startet den 3 januar 2009 formentlig af Satoshi Nakamoto. Den første blok er kendt som tilblivelses blokken. Den første transaktion registreret i den første blok var blot en enkelt transaktion, bestående af 50 nye Bitcoins til ejeren selv.

Det hedder Bitcoin mining, fordi det ligner udvinding af råvarer. Det kræver anstrengelse og det er langsomt. Det ligner den hastighed, hvormed råvarer som guld udvindes fra jorden.

Sværhedsgrad

Sværhedsgraden er et mål for, hvor svært det er at finde en ny blok til netværket, hvilken beregnes hver anden uge. Dette er sat til gennemsnitlig en ny blok fundet hvert tiende minut. Efterhånden som flere minearbejdere deltager, vil hastigheden af blok skabelsen gå op. Når dette sker, vil sværhedsgraden stige for at kompensere og skubbe hastigheden af blok skabelsen ned igen. Eventuelle blokke udgivet af ondsindede minearbejdere, der ikke opfylder de krævede beregninger, vil simpelthen blive afvist af alle på netværket og dermed vil være værdiløse.

Når en blok bliver opdaget, kan opdageren tildele sig selv en række Bitcoins der er aftalt af alle i netværket. Dette er I øjeblikket på 25 Bitcoins.  Efter at 210.000 blokke fundet, vil antallet af Bitcoin tildelt minierne blive halveret. Halveringstiden er sat til ca. 4 år af gangen. Det forventet at de sidste Bitcoins vil blive fundet omkring år 2150.

Derudover bliver minearbejder tildelt de gebyrer som bruges til transaktioner. Gebyret er et incitament for minearbejder at medtage transaktionen i deres blok. I fremtiden når antallet af nye Bitcoins som tildeles minearbejdere falder, vil gebyrerne udgør en langt vigtigere del af minedrift indkomst.

 

Hardware

 

CPU Mining

Tidlige Bitcoin klientversioner brugte CPU’er til mine men med fremkomsten software som brugte brugerens grafikkort (GPU), gjorde at CPU minedrift blev økonomisk uklogt. Så CPU minedrift er derfor blevet fjernet fra Bitcoin klienterne.

 

GPU Mining (Grafikkort)

GPU Minedrift er drastisk hurtigere og mere effektivt end CPU minedrift. Men fremkomsten af ASIC minedrift har gjort dette uøkonomisk. Dog er der opstået en lang række alternative coin i kølvandet på Bitcoin som benytter sig af en anden algoritme til beregninger end Bitcoin, hvor ASIC minedrift ikke kan bruges og derfor har GPU minedrift stadigvæk en rolle.

 

ASIC Mining

ASIC står for Applikationsspecifikke integrerede kredsløb. Dette er en mikrochip udformet og fremstillet til et meget specifikt formål. ASICs designet til Bitcoin minedrift blev først udgivet i starten af 2013. For den mængde strøm, de forbruger, er de langt hurtigere end alle tidligere teknologier, og har allerede gjort GPU minedrift økonomisk uklogt i de fleste tilfælde.

15 thoughts on “Bitcoin mining – sådan miner du Bitcoins

   1. Der er desværre ikke så mange gode muligheder for dette på nuværende tidspunkt.

    Hvis du får løn i kontanter kan du aftale med din chef at noget af det skal være i Bitcoin.

    Mvh
    Teknisk ordfører

 1. Overskriften lyder bl.a. “sådan miner du bitcoins” – men artiklen beskriver netop ikke hvordan man miner bitcoins??

 2. De ved ikke en skid om det, ovenstående er stortset taget direkte copy / pastet fra andre mining beskrivelser ordret står der det samme mange steder på nettet men, jeg har personligt heller ikke fundet en eneste artikel der beskriver hvordan den konkrette proces “mining” foregår; om det så er, cpu-, gpu-baseret eller asic ( mikrochip baseret)….
  …..så hvis du ved noget om denne process så skriv venligst lidt info her…

  1. Vi har desværre ikke mulighed for at komme med specifikke guides til hvordan du kan mine bitcoins da det efterhånden er blevet en etableret, professionel og meget kompetitiv industri. Der er stadig mulighed for at anskaffe din egen mining hardware, men med de nuværende strømpriser vi har i Danmark er det meget usandsynligt det kommer til at generere et overskud.

   Der er også muligheden for at investere i cloud mining hvor du lejer mining resourcer i udlandet og blive betalt tilbage i bitcoins. Vi kan dog ikke komme med nogle konkrete anbefalinger, men hvis man er interesseret er det dog vigtigt at være varsom da der er tale om tjenester hvor der historisk set er forgået meget snyd og man ikke altid kan forvente at få det man har betalt for.

   Mvh.
   Simon
   Formand

   1. Hvad er den dirkte konsikevns for os der cloudminer når antallet af bitcoins tildel bliver halveret… kommer vi til at tjene meget mindre eller hvad sker der??

    1. Hej Jan.
     Det er der desværre ingen der kan svare på.
     Det kommer helt an på hvad prisen pr. bitcoin er efter halveringen samt hvor mange der miner. Det eneste der står fast er at alle minere samlet set kun vil få halvdelen af de coins pr. blok som de fik før halveringen.
     Mvh. S

 3. Er vi enig om at de fleste på youtube, snakker om de laver 3 – 5 bitcoin om ugen. Lige nu koster en bitcoin 380$ ca. lad os bare sige du laver 3 om ugen, det er jo 1140$ omregnet i danske 6200 kr ca. et eller andet siger mig at man kan tjene på det.

  1. Hej Rasmus.
   Hvis du ønsker at mine bitcoins så bør du sætte dig ordentligt ind i det og ud fra din kommentar så lyder det ikke som om du har gjort dette.

   Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre at mine 3-5 bitcoins om ugen uden at lave en meget stor og risikabel investering i enten miningudstyr eller cloudmining, uanset hvad du har set af videoer på youtube. Dertil skal du huske at strøm koster forholdsvis meget i Danmark så i det øjeblik du tænder din egen miner er du allerede langt bagud på point i forhold til kineserne, amerikanerne og svenskerne.
   Mvh. Simon

 4. Hvorfor blive medlem af ‘noget’ der åbenlyst bruger clickbait til at forvirrer folk.

  Den ‘tekniske ordfører’ skriver d. 20 Juni 2015, at ‘de’ er ved at gennemgå siden….

  Dette har så taget 1½ år, men har tilstadighed ikke affødt noget brugtbart, i forhold til overskriften!

  Lars

  1. Hej Lars, vi er en lille frivillig forening og har ikke de store resourcer til at holde siden opdateret i forhold til mining.
   Som tommelfingerregel er det en rigtig dårlig ide at mine i 99% af alle tilfælde og det kan langt bedre betale sig bare at købe bitcoins på en børs.

   Den eneste måde du kan tjene penge på at mine idag i Danmark er ved at stjæle elektriciteten du ønsker at mine for.

 5. I skriver følgende: Gebyret er et incitament for minearbejder at medtage transaktionen i deres blok. I fremtiden når antallet af nye Bitcoins som tildeles minearbejdere falder, vil gebyrerne udgør en langt vigtigere del af minedrift indkomst.

  Og mit spørgsmål går så på, hvad skal en miner så leve af i fremtiden?

  Når de så i fremtiden tjener meget lidt på at mine bitcoins og samtidig er “bitcoins = transaktion mellem mennesker for meget lavt fee”. Hvor skal belønning så komme fra til minerne som levere CPU kraften til systemet?

  1. Det er svært at spå om fremtiden, men teorien er at miners i fremtiden udelukkende kommer til at tjene penge på transaction fees, i øjeblikket udgør fees ca. 12% af den samlede fortjeneste for miners/blok, denne procentdel er i øjeblikket opadgående.

   For ca. et halvt år siden blev bloc-rewarden halveret, men på grund af bitcoin er steget i pris er block-rewarden faktisk højere nu hvis du omregner den til dollars.

   Det er dog værd at bemærke at de sidste bitcoins først vil være minet om over 100 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *